luni, 19 aprilie 2010

Rationalizarea si eficientizarea cheltuielilor bugetare

Iesirea rapida a Romaniei din criza economica nu consta numai in strangerea "curelei" si reducerea personalului din sistemul bugetar. Guvernul trebuie sa inteleaga ca este necesara o rationalizare si eficientizare a alocarii si cheltuirii banului public. Degeaba sunt reduse 100.000 de posturi din sistemul bugetar, daca nu se adopta si o serie de masuri care sa aiba in vedere cresterea productivitatii muncii in sistemul bugetar, prin identificarea si implementarea unui raport optim costuri-eficienta,eficacitate si timp. Nu sunt convins ca actualul guvern a realizat un studiu strategic care sa identifice necesitatile sistemului bugetar, pentru ca nu poti sa blochezi toate posturile in sistemul bugetar atat timp cat sunt zone descoperite, zone care in continuare iti aduc plus valoare si necesita sprijin. Crearea si aplicarea unor indicatori de performanta in sistemul bugetar ar furniza o situatie precisa asupra necesitatilor si excedentelor cu care se confrunta sistemul.Nu poti sa blochezi posturi in Organismele care gestioneaza fondurile UE atat timp cat tu ai ca obiectiv cresterea ratei de absorbtie, iar personalul angajat in aceste institutii este insuficient ca numar si insuficient de bine pregatit. Aceeasi situatie se aplica si in sistemul de invatamant, dar si in sistemul sanitar si agricultura. Nu inteleg cum selectezi dezvoltarea rurala si a agriculturii ca pilon de baza al iesirii din criza, iar tu guvern ii aloci 1 si ceva la suta din PIB. De asemenea nu inteleg cum aloci 20% din PIB pentru investitii cat timp tu guvern nu ai o strategie investitionala pe termen mediu si lung si nu ai o legislatie care sa puna la punct parteneriatul public-privat. Ceva nu se leaga!

Legea salarizarii unice e utila, dar ar fi si mai utila daca pe langa plafoanele stabilite adauga si o serie de indicatori de performanta care sa permita acordarea unor bonusuri de competitivitate ( sa inlocuiasca sporurile care se acordau in masa). In acest mod s-ar stimula eficientizarea activitatilor institutiilor publice si implicita a functionarilor, medicilor, profesorilor etc.

O alta problema majora pe care trebuie sa o rezolve rapid guvernul este cea a ajutoarelor sociale. In Romania avem aproximativ 4,5 milioane de salariati care sustin in jur de 7-8 milioane de asistati sociali. Din aceste 7-8 milioane de asistati sociali, cel putin 2 milioane nu ar trebui sa primeasca idemnizatii sub forma ajutoarelor sociale. Luand in calcul o indemnizatie medie de 100 de lei lunar(desi indemnizatiile sunt minim de 160 de lei de persoana) pentru fiecare din cei 2 milioane, rezulta ca statul cheltuie lunar peste 48 de milioane de euro pentru a achita aceste ajutoare, iar anual circa 585 de milioane de euro.

Niciun comentariu: